All Bodies on Bikes

Cykelkulturen förändras för det bästa. När ska Norden hänga med? Flera stora märken och mediekanaler världen över inser att alla har rätt att röra på sig på egna villkor. Men var finns cyklarna, kläderna, bemötandet och gemenskapen som gynnar alla cyklister?


Inte roligt alls

Varken Marley, Kailey, Ebbe eller XL Biking finns till för att tillfredsställa samhällets sjuka behov av en PK "Freak Show". Bloggskribenten Johanna Berg har rätt när hon säger att vi är inte "före-bilder" och vill istället vara förebilder! Vi hoppas att cykelbranschen och cykelkulturen i Sverige och Norden förstår vad man utsätter större personer för när man inte inkluderar dem och alla som cyklar.

Det är inte roligt att behöva stå ut med dåligt bemötande på affärer, glåpord på cykelbanorna, spott, skratt och förlöjligande kommentarer bara för att man vill cykla. Tyvärr har det hänt allt för många gånger i Sverige, men det behöver inte fortsätta!

Dock krävs det samverkan, samspel, dialog och en ny människosyn som lämnar bakom sig förstenade och föråldrade idealbilder av hälsa och skönhet. Ingen ska dömas efter utseende, storlek och annat. XL Biking finns som en resurs till individer och grupper som vill göra skillnader som består och gynnar alla som cyklar eller vill cykla, inte endast en del av dem - som det fortfarande envisas att ske i Cykelsverige. Inte roligt alls!

Kängor hit och dit - inte vi!

Marley har lärt oss mycket i våra samtal. Jag förundrades av hennes mod, inre styrka och skamlös cyklande! Dessutom delar vi en XL Biking värdering: vi är aktiva med det positiva inte militanta med det negativa! Det betyder, med andra ord, att vi vill lyfta det som är bra inom cykelkulturen och cykelbranschen, och innan vi ger en känga till ett märke, grupp eller något annat bjuder vi på samarbetet och erbjuder våra kunskaper, talanger och expertis för att göra märken, branschen och kulturen bättre. Det låter bra, dock har XL Biking fått kängor av flera svenska och internationella aktörer som enligt de själva: "Skulle gärna göra förändringar om tjocka människor visar sig ville handla av oss". Hur i hela världen ska vi kunna handla om det inte finns produkter för oss och kundbemötandet är kass? Därför lyfter vi partners och märken som omfamnar framtiden med oss och vågar inkludera alla cyklister istället för att förankra sig i en snäv och exkluderande cykelkultur som snart inte finns kvar (hoppas vi).

Hänger du med?

Cykelkulturen blir inte bättre utan personligt engagemang och personligt ansvar. Alla kan göra något. Människor lider och vägrar att vara mer aktiva bland annat på grund av en gemenskap eller några stödjande vänner, därav rubriken! Hänger du med eller blir även du kvar i det gamla och bidrar till stigmatiseringen av större cyklister med din frånvaro? Frågan är inte så enkel förstås, men här finns några förslag: - Hälsa när du cyklar förbi.

- Lämna inte någon bakom under ett cykelpass.

- Bemöt alla med respekt på cykelaffären. Lär personalen om frågor som rör större cyklister.

- Ge utrymme till större storlekar i alla plaggmodeller i din klädkollektion och annonsera dem gärna med rätt person i bilderna. Representation är viktig!

- Bjud inte på oönskade råd om vikt och hälsa när du cyklar med någon.

- Skapa cykelmedia som gynnar alla cyklister. Det är inte kul att prenumerera på media som inte representerar alla - Vi älskar cykelsporten allihop!

- Mobba inte, trakassera inte, visa respekt.

- Tillverka starkare cyklar med starkare hjul, vi köper gärna!

- Följ oss på sociala medier, vi är cyklister som alla andra! - Handlar från affärer och märken som gynnar alla cyklister inte endast eliten eller smala sådana.

Sist men inte minst: välkomna in i gemenskapen! XL Biking är till för alla cyklister! Ebbe Silva Grundare, XL Biking. Tjock Cyklist.

Senaste inlägg

Visa alla