Alla ska kunna cykla på jämna villkor.

Uppdaterad: maj 8

Highlights från XL Bikings intervju i Cykelfrämjandets tidning Cykling. Alla behövs för att göra cykelvärlden mer inkluderande, och Cykelfrämjandet finns bland de ledande!


VÄSTERÅS 2020-04-15

En tjock cyklist uppmärksammas kanske för första gång i en svensk cykeltidning.

Mer än bara kroppstorlekar

XL Biking är egentligen en "XL" rörelse, så bredd att alla får plats. Såklart handlar det om kroppsstorlekar men också om andra som känner sig utanför och bortglömda av cykelkulturen, från HBTQ personer, tjocka personer, till personer inom Autismspektrat och andra. På Instagram presenterar vi oss som "Överviktiga Cyklister och Vänner" och till skillnad mot en del cykelgrupper och några aktörer i cykelbranschen har vi alla möjliga cyklister anslutna.

Vi hjälper gärna till! Bild: Ingemar Gardell

Inte militanta med det negativa utan aktiva med det positiva

Vi vill behålla en positiv och problemlösande inställning som vi hoppas präglar Cykelsverige. Nuvarande verkligheten har visat sig vara ganska dyster och många XL Bikers har fått smaka på den. Det saknas bland annat kläder i rätt storlekar och cyklar som håller och vars konstruktion inte baseras endast på den genomsnittliga cyklisten utan inkluderar alla. Bristande bemötande från båda övriga cyklister och i cykelaffärerna har gjort livet surt för människor som gjorde ett medvetet val att cykla och ändra livsstilen, förbättra hälsa, eller helt enkelt ha kul på två hjul, men gav upp utan varken stöd, uppmuntran eller produkter. Vad gör vi då?

Vi tycker att det ges redan för många "kängor" till höger och vänster, istället vill vi ge både cykelbranschen och andra cyklister en hjälpande hand så att vi bättre förstår varandra och samverkar för en bättre framtid där unga och äldre mår bra att utöva vår sport - cykelsporten! Vi blundar inte för svårigheterna, men vill lyfta upp möjligheterna! Vi vill skapa fler och bättre alternativ! Vad vill ni? Berätta gärna!  

Enkla principer för bättre bemötande

XL Biking erbjuder seminarier och konsultationer för privatpersoner som är överviktiga och vill börja att cykla och företagen i Cykelbranschen som önskar att bemöta tjocka cyklister och andra bättre.


Vår logga talar bland annat om tolerans, inklusion, delaktighet, aktivitet och respekt.


Det är vår ambition att när man ser logotypen på en cykel, cykelaffär, tröja, bil och diverse tillbehör ska man veta att den personen eller grupp som bär den är öppen, tolerant, vänlig, ärlig och vill alla cyklister väl. Utöver det vill vi även att cykelbranschen följer några enkla principer:

1. Delaktighet

Alla har rätt att vara delaktiga i processer som rör deras liv, vare sig säljprocessen eller beslutsprocesser i t.ex. cykelklubbar.


2. Gissla fördomen

Det gäller inte att vara passiv, utan

att aktiv motverka fördomen mot

överviktiga personer, s.k.

"fatshaming" och andra förnedrande

attityder.

Cycling Plus berättade om Thomas Moore, en XL Biking.

3. Lyssna

Vägen mot konkursen har oviljan som grund och företage som inte lyssnar hör inte hemma på marknaden. Underskatta aldrig kundernasfeedback, då den kan leda till innovationer, nya produkter och tjänster samt förbättringar till befintliga sådana! Den som lyssnar säljer bättre!


4. Glöm inte empatin

Grunden är helt enkelt att bemöta

andra som man själv önskar att vara bemött - men även att

vara tillmötesgåendeoch villig att gå några steg längre och skapa "det lilla extra" som "bara finns hos den affären".


 Viktigt att uppmärksammas

Bicycling, världens största cykeltidning har öppnat sina ögon och banar vägen för att bilden av cyklisterna normaliseras och utvidgas. Här på omslaget ser vi Kailey Kornhauser hon också XL Biking vän och cykelaktivist. På hemmaplan har XL Biking kontaktat Bicycling Swe, men intresset har varit sval. Vi har försökt att samarbeta även med en känd svensk cykelmärke, dock utan framgång. "Vi har inget intresse" var svaret.

Vi fick dock bra svar från Finland och

Pelago Bicycles var framåttänkande nog att inleda ett bra samarbete med oss och deras Pelago Stavanger Outback blir

XL Bikings allroad och grus cykel 2020.


"Det är viktigt att uppmärksamma våra kära XL Bikers som tidigare inte räknades som cyklister, men som nu börjar ta plats och erkännas"

Därför intervjuar vi på bloggen

Många tror att XL cyklister är en ny företeelse, men så är inte fallet! Vi finns, vi cyklar, vi älskar cykelsporten, vi tävlar!

"Vi har länge tystnats av en snäv cykelkultur, men nu har vi en röst!"

XL Biking vill uppmärksamma den vanliga människan som cyklar och gillar att motionera samt har upplevt att vi har länge tystnats av en snäv cykelkultur, men nu har vi en röst!

Jens Lindahl från Lund har cyklat hela 11 Vätternrundor och 10 Halva Vättern utan varken sponsor eller stöd från någon förutom sin egen pappa.


"Folk har ju givit mig lite blickar och frågat vad jag gör på en landsvägscykel"


Enligt Jens hade det varit kul att vara ansiktet utåt för ett cykelmärke eller kanske någon organisation med fint ändamål.

Stora cyklister vågar! Vågar ditt företag?

Cykelmärket "Sense Bikes" i Brasilien vågade och visar oss här i Norden var skåpet ska stå. Senses partnerskap med cyklisten Dougrão har lett till livsstils förändringar för honom och även ett jobb! Dougrão är den första XL Biking som är med i ett Factory Racing Team!

Vilken kille! Efterfrågan efter Senses cyklar ökade och folk följde Dougrãos resa med stor entusiasm på sociala medier!


En bättre framtid kommer, var med du också!

Jag drömmer om och jobbar för en bättre framtid. Bild: Ingemar Gardell

Just nu lever vi en tid av ovisshet kring Coronaviruset. Pandemin har tagit många liv men den får inte ta vår kämpaglöd! Vi på XL Biking har på ett sätt upplevt social distansering långt innan Covid-19. Människor som vägrade att cykla med oss och cykelklubbar vars snitthastigheter för nybörjare var runt 23-30 km/h omöjliggjorde för oss att vara med.

Vi håller oss positiva och tror att Coronatiden kommer en dag att vara förbi, den kanske tar med sig vissa fördomar, gamla synsätt på tjocka människor och vägran att inkludera andra i cykellivet, vem vet? Vi dagdrömmer inte utan jobbar för att förvekliga våra förhoppningar för ett bättre Cykelsverige, både i vad det gäller relationer cyklister emellan, cyklister och cykelbranschen, men också i form av bättre cykelinfrastruktur och flera ungdomar på cykeln och mindre på mobilen.


More than words. Bild: Ingemar Gardell.

Tack för att du läser vår blogg. Följ gärna oss på Instagram också! Det skulle vara kul att ha dig med i vår community, lyssna på dina berättelser och ta del av din feedback och förslag! Vill du stödja vårt arbete är du välkommen att handla i vår shop, där hittar du t-shirts och diverse tillbehör med vår logotyp på så du kan vara en stolt XL Biker! Stay safe! Stay healthy! - Ebbe Silva, en riktig tjock cyklist.


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla