Ett blinkande ljus i kaoset - Berättelsen om Svea Tröjan.

Uppdaterad: jul 8

Tacksamhet, stolthet, ja varför inte! Jag föll för Sverige redan som student i USA, nu vill jag hylla landet, folket och traditionerna på ett speciellt sätt!


VÄSTERÅS. 2021-07-07

Snökaos och inspiration

Jag hade länge funderat på att designa en tröja för att hylla Sverige. Jag flyttade hit av eget val, ett privilegium jämfört med hur och varför andra personer tog sig hit. Jag ville lära mig språket, utforska kulturen och tyckte att Dalarna, där jag bodde först, var vackert och exotisk. Att flytta från Atlanta till Ludvika var en chock, men på ett mycket positivt sätt. Jag minns midsommar firandet, Dan Anderssons texter, första längre cykelturen vid sjön Väsman och, såklart, dalmål - det lät så musikaliskt i mina öron! Tankarna om det förflutna slukades av en nykommen snöstorm som straffade flera delar av landet. Jag kollade vad andra sade om den på sociala medier och en händelse stack ut. Jag läste ett meddelande från Sydvästra Sverige: "maken är ute i snökaoset och plogar...tänker på honom". Jag fick en stund av inspiration och bad en tyst bön för honom och andra som var ute på vägarna, samtidigt kom en känsla av stolthet över det svenska folket, ett arbetsamt, plikttroget och ärligt folk - har de sagt "ja" kan vi räkna med att det händer grejer! Det blinkar, det syns, vi får snart åka, följ ljuset ur snökaoset de har plogat vägen åt dig! (Tack alla som gör det! Uppskattas!).

"Du liv, vad du ändå är ensamt långt,

när du växer i skuggans ljus!

När knopparna torka och hava det trångt

bland kullar av sollöst grus."

(Dan Andersson. Du liv. 1915)

Ändlösa grusvägar och härliga landsvägar.

Jag förstår att folk vill till varmare länder och cykla. Mallis, Italien, lockar med sol, bad och fin cykling. Men jag vill påpeka att åtminstone i min åsikt att Sverige finns bland de bästa länder att cykla i. Ändlösa grusvägar för gravel entusiasten, allemansrätt för bikepacking fantaster, flera nästintill bilfria vägar för den sugne, för att inte tala om fina MTB spår och anläggningar, samt alla dessa vackra och fina cykelleder. Här finns det något (utöver det vanliga) för alla! Ut och upplev dem, sade jag till mig själv och ångrade mig inte! Svea tröjan kommer att förgylla cykling på alla underlag, med sin tidlös stil passar den även som team-tröja.

Här möts vi

XL Biking består av människor som kämpar för allas rätt att cykla på lika villkor som alla andra. Vi envisas att kalla oss cyklister, ty det är precis det vi är. Vi accepterar inte att synas som "udda", annorlunda är vi alla, vi står emot all stigmatisering och vill forma en bättre cykelkultur. Sverige står för liknande värderingar: jämställdhet, tolerans, mångfald, rättvisa, och på sistone något som vi försöker att tillämpa dagligen: genderless design! Här möts vi! Må vi inspirera varandra och alla andra!

Tack Sverige! Tack kära svenska vänner! Tack för möjligheten, språket, tillgång till naturen. Tack för chansen att bidra och ge tillbaka i form

av min ödmjuka, en aning kaxiga konst! Du och dina, av vilka jag beslöt mig att vara en del,

förblir oförglömliga!

Ebbe Silva En svensk XL Biker.0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla