Pelago Stavanger Outback

Uppdaterad: maj 8

Gravel bike, landsvägscykel, stadscykel, pendlare, randonneur, äventyrscykel, en efterlängtad vän i ur och skur, Pelago Stavanger klarar allt - och dessutom med en XL Biker på sadeln! Dream of a better life?


VÄSTERÅS 2020-04-09

Stavanger, Norge.

Gul som solen

Stavanger är Norges oljehuvudstaden och har en gång i tiden varit hela Nordens procentuellt snabbast växande stad. En av anledningen var guldet, rättare sagt oljan - den svarta guldet! Med sina färglada trähus bjuder staden, på en rik historia, särskilt efter att ha överlevt den tyska ockupationen under andra världskriget och därefter skiftande perioder av ekonomisk lågkonjunktur, för att sedan resa sig på nytt och etablera sig som industri - och oljestad samt mycket populär turistmål. Den gråa tiden är numera en bortglömd skugga och Stavanger skiner färgglad och gul som solen!

Pelagos filosofin är enkel: cykeln ska klara ändamålet, "serves the purpose", och det gör Stavanger med bravur. Den robusta stålramen lever upp till legenden "steel is real" och levererar komfort och prestanda, en ibland svår kombination på gravel bikes men som fungerar utmärkt här tack vare geometrin. Denna cykel låtsas inte vara en mountainbike utan har bevarat kedjestaget en aning kortare och styvare än andra gravels. I praktiken betyder det att man mer respons i accelerationer än t.ex. på en Specialized Sequoia som jag testade under ett år. Och du, den klättrar fint, om än den skulle göra det ännu bättre med en 11-36 eller större kassett istället för 11-34.

Styret är brett och har flares.

Hur mycket är för mycket?

Föreställ dig en 142kg tung cyklist plus packning för ett lätt äventyr. Tillverkarna garanterar att Stavanger klarar en totalvikt på 130kg, det förstår vi, dock briljerar den med funktionalitet och styrka även under en XL Biking! Grusvägar, landsväg, isiga cykelbanor, stadsvägar och även vissa MTB spår vid en fel sväng några mil hemifrån var inga svårigheter för cykeln. Cyklisten fick kämpa lite extra hård men det ingår i livet som XL - Stavanger underlättar! I cykelns manual står att man ska vara försiktig eftersom cykeln är inte avsedd för extrem offroad körning, så det gäller att följa rekommendationerna. Sedan kommer ju frågan: varför skulle man utsätta cykeln för just sådan körning när den är just perfekt för långa dagar på sadeln och även jorden runt äventyren?

Pelago Stavanger jobbar tyst och fint, inga konstiga ljud, och Shimano Tiagra växlarna funkar klockrena tack vare en snabb och proffsig justering utförd av vännerna på Velospeed Bikecenter i Västerås, vår Local Bike shop. Det är skönt att trampa iväg utan att behöva tänka på vad kan gå fel med cykeln. Pelago har även valt att utrusta den med en fyrkantig axel vevparti som enligt Jan Heine (artikel på engelska) är bland det bästa man kan få och står ut även med en zombie apokalyps! Din mekaniker kommer också att tacka dig för det!

"I stop the world and melt with you... there's nothing you and I can't do...

Moving forward using all my breath...

Dream of better lives, the kind which

never hate...

Dropped in a state of imaginary grace..."


- Modern English.


Som gjort för en XL Biker

Livet som XL Biker i Norden är tufft. Det finns fortfarande en del fördomar att övervinna från allmänheten, cykelbranschen och samhället i sin helhet. I en värld där fetma, obesitas och övervikt förknippas omedelbart med sjukdomar och problem blir det svårt att förklara att någon kan må bra som överviktig. XL bikers är ofta tvungna att stå ut med konstiga min, pekfingrar, förlöjligande gapskratt, dåligt bemötande och social distansering - mycket före Corona!


Det är en daglig kamp att klä sig i funktionsdugliga cykelkläder och sedan hitta den mentala styrka att utöva en sport vi är lika passionerat om som alla andra - inför "alla andra".Som grundare av XL Biking kämpar jag tillsammans med alla överviktiga cyklister och vill vara bland de första som bidrar till en mer tolerant och modern cykelkultur där alla känner sig välkomna och får njuta av sina rättigheter utan diskriminering. Därför ville jag ha en cykel som sticker ut med sin vackra gula färgen och också med fina och tuffa egenskaper som går rakt emot konsumtionssamhällets kolfiber raketer gjorda i sin majoritet för genomsnittet stora cyklister. Inget fel med dessa, jag har cyklat på en del Alu och kolfiber cyklar och gillade upplevelsen. Det är tanken bakom som skrämmer! Som företag vill Pelago göra cyklar som består, "here to stay" maskiner som är lätta att reparera och en fröjd att cykla på i alla möjliga underlag med få undantag. Det gillar vi på XL Biking!


Stavangers stål konstruktion är som gjort för en XL Biker. Naturligtvis klarar inte den all vikt, men stål "går sönder nådigt" eller "breaks graciously" till skillnad mot t.ex. kolfiber som kan ge upp helt plötsligt!


Redo för ditt livs största äventyr


Det är bara ens egen fantasi som sätter gränser på vart man kan ta sig med den här cykeln. Redan vid första längre turen fick jag känslan att den var en aning besviken på mig, som om det ville mer, längre, högre, snabbare men också långsammare ibland. Stavanger är en cykel för den som gillar nyanser, upplevelser, skönhet och outforskade vägar och grusvägar.


"A bicycle ride around the world begins with a single pedal stroke" sade Professor Scott Stoll som själv cyklade jorden runt. Stavanger är din pålitliga stålhästen - alltid redo! Glöm inte väskan, för all del!

Såhär säger Velochef, Henrik Orre, i sin bok "Outside is Free" :


"Small brands are rarely able to sell themselves as the cheapest or the best. The typical costumer is someone who has been longing for his or her dream bike for a long time and has been looking forward to a long-term relationship with his or her two-wheeled friend"

Pelagon kan väl vara en sådan vän.


Fakta - Pelago Stavanger Outback


SIZES 48 / 53 / 56 / 59 / 62 / 65

FRAME Pelago Stavanger TIG-welded 4130 Cr-Mo, 5 year limited warranty

FORK Pelago Stavanger Outback lugged 4130 Cr-Mo, 5 year limited warranty

GEARS Shimano Tiagra FD-4700 / RD-4700SHIFTERSShimano Tiagra 10-SP, ST-4700 CRANKS FSA VERO PRO 48/32 10-Speed, Black (Helene Grey: 46/30)

BOTTOM BRACKET Shimano UN26, Sealed cartridge, 68mm BSA, 110mm

CASSETTE Shimano CS-HG500, 10-Speed, 11-34T

CHAIN Shimano CN-4601

BRAKES TRP Spyre Dual pull brake caliper

BRAKE LEVERS Shimano Tiagra ST-4700

SADDLE Pelago Synthetic Road, Black

REAR HUB Shimano FH-M4050, 32H, Black FRONT HUB Shimano HB-M4050, 32H, Black

RIMS MACH1 Stormer17 Double wall aluminum rim, 700C, 32H, Easy tubeless, Black TIRES Schwalbe G-ONE Performance, Folding 40-622

HANDLEBAR Pelago Outback Dropbar, 31,8mm, Aluminium, Black

SEATPOST 27,2mm One-piece Aluminum, Black

STEM 60-100mm, Ahead type, Forged Aluminum, Black

HEADSET1 1/8'' Aluminum, Cartridge bearing, Black

TIRE CLEARENCE 37-622 With fenders, 45-622 Without fenders

WEIGHT 12,1 kg (Size 56)


Xl Biking strävar efter en mer jämlik och tolerant cykelkultur där överviktiga och andra som känner sig utanför normen ses, hörs, och förstås! Vi vill främja samarbetet mellan Cykelbranschen och cyklisterna så att alla gynnas och ingen lämnas bakom. Nuvarande cykelkulturen är tuff mot övriga människor som inte faller i branschens genomsnittliga modeller, dock jobbar vi för att inte ge någon kängan - vi vill inte vara militanta med det negativa utan aktiva med de positiva. XL Biking känner stor tacksamhet för märken som Pelago Bicycles, som förstår att cyklar är mer än transportmedel - den kan betyda en livsförändring för många och förändra även samhällets syn på människor för det bästa!

Stöd vårt arbete! Handla gärna i vår shop och hjälp oss att inspirera och motivera andra!

Tusen tack!

SHOP


1 kommentar

Senaste inlägg

Visa alla