Test - Specialized Sequoia (Sv)

Uppdaterad: 20 okt 2019

Steel is real, och Sequoian levererar mycket glädje. Man glömmer snart bort att den kan också ha en del problem.
Tung som få, inte så snabb, och ändå  bekvämaste cykeln jag har testat hittills. Specialized Sequoia äter dåliga vägar till frukost och grusvägar till lunch! Är det asfalt så rullar den hur smooth som helst och avsaknaden av smärta och trötthet efter min vanliga grusrunda bekräftar i min åsikt att "steel is real"! Vilken cykel!

Först och främst: lämpar den sig till överviktiga cyklister?

Med en stadig konstruktion designade av svensken Erik Nohlin, Sequoia Base är en äventyr och gravel hoj som enligt tillverkaren tål en totalvikt av 136Kg, mer än så cyklar man på egen risk. Jag vägde betydlig mer och testade den med lätt packning i diverse underlag (grus, asfalt, single track) och njöt av varenda stund.En skön sommartur till Gäddeholms strand bjöd på fina vyer och trevliga grusvägar.

Jack of all trades, master of none?


Vissa svär att det går att cykla med i landsvägsklungan på en Sequoia, men jag antar att de refererar till antingen Elite eller Expert modellerna. Sequoia Base är tyngre, men ändå trevlig! Med rätt luftryck i sina 42mm Sawtooth däck går det att hålla en bra hastighet. Cykeln accelererar inte snabbt men är bra på att hålla farten efteråt. Sänk luftrycket och då kan du cykla bekväm på vilken grusväg som helst och även förvåna några mountainbikers! Base modellen gör allt och ligger precis i mitten av det man behöver: funkar på asfalt, grus, små vägar, lite stigar, men bemästrar inte allt. Den håller sin linje men kräver lite uppmärksamhet.Gott om plats för skärmar, hela 5 vattenflaskor (underröret har också fästen) och allt man behöver för äventyrarna.

Sequoia Base och Sequoia Elite

Sequoia Base har Shimano Sora 2x9 speed med FSA 48/32 vevparti och 12-36 kassette. Bakväxeln är Shimano Alivio, känd från MTB-världen och som ha "Shadow" design som i sin tur inte är i vägen när man cyklar bland stenar och rötter. Skivbromsarna är TRP-Spyre C, och är dubbelverkande mekaniska sådana som fungerar bra under all väder, dock utan samma kraft som Elite Modellens hydrauliska bromsar. Ramen är i CrMo (Stål) och gaffeln med, till skillnad mot Elite som har kolfibergaffel. Sadeln på bilden ovan medföljer inte, den är Brooks B17 Special som passar oss lite tyngre bättre. Styren är Specializeds egen Hover Adventure Bar som har 12° öppning och är 15mm högre än vanliga bockstyren.
Pros

+ Bekväm och stryktålig.

+ Klar för äventyret "right out of the box".

+ Den långa hjulbasen lämpar sig för randonneurs och cykelturism.

+ Priset. Mycket cykel för sin pris!

+ Specialized anpassar sina cyklar efter cyklisten, du får rätt storlek på ramen och delarna t.ex. storleken 58 får 175mm vevarmar, 46mm styre, 100mm styrstam till skillnad mot en st. 54 som kommer med 172.5mm vevarmar, 44mm styre och 90mm styrstam. Målet är att varje cyklist ska få en liknande upplevelse på en Sequoia! Imponerande i prisklassen!


Cons

- Den avlånga geometrin medför längre reach. Testa en storlek mindre än din vanliga för säkerheten. Toppröret på storleken 58 är lika lång som den på vissa 61 landsvägscyklar.

- Frihjulet kan vara lite problematisk. Är din cykelaffär schysst ber gärna dem att smörja det och kolla resten av cykeln med.

- Hjulen är blytunga.


Sequoia Base köpare


Du vill njuta av dina cykelturer och tycker att det är kul att svänga in på grusvägarna när kompisarna på landsvägscyklar klagar på underlaget.


Du använder appen Strava bara för att det är kul att kolla på din egen framgång och struntar i KOMs och dyl.


Du cyklar länge och stannar ofta. Bikepacking lockar dig även mikroäventyrer mot något vindskydd någonstans. Eller så vill du träna lite, pendla eller färdas långt utan klungstress.


Du tycker att det är kul att cykla!XLbiking.


Låna till din Sequoia


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

PRENUMERERA VIA EPOST

Become a sponsor

Donate with paypal logo.png

Please consider making a donation to support our mission to make cycling more inclusive to everyone. 

Webbsidan och dess inlägg innehåller reklam och annonslänkar 

© 2023 xlbiking.com