Stort Resultat - cykelaffärer

Uppdaterad: 9 dec 2020

Vi är glada att presentera resultatet av våra besök för att undersöka bemötande gentemot överviktiga i cykelaffärerna . Från Umeå till Tyskland, vår "mystery shopper" överraskade och blev överraskad!

Bakgrund


Det är ingen hemlighet att XL Biking har från dagen ett upplevt trakasserier, spott (ja!) fördomar, nedlåtande kommentarer, glåpord, och även hotande ord från cyklister som såg oss utöva vår sport. Det dåliga synsättet på överviktiga cyklister bekräftade det som vi hade befarit: från memilklungan till pendlare, äldre och unga vardagscyklister, fanns det alltid en överrepresentation av dem som hade något negativt att säga om överviktiga. Inspirerande? Knappast!


Vi bestämde oss för att besöka affärer, skriva till olika märken, posta oftare på Instagram, skriva artiklar och försöka att motarbeta negativismen med konstruktiv kritik och framför allt en positiv inställning. Här ser ni en del av resultatet i form av en lista på affärer som är minst lika positiva som vi är mot överviktiga cyklister, med endast ett undantag.


Vi utgick från senaste inom kundbemötande och även "Lindqvists nia" om bemötande av personer med funktionshinder som rekommenderas av regeringen, och valde ut följande principer till vår undersökning:1. Delaktighet

Kunden ska ha möjlighet att vara delaktig i säljprocessen, samt välkommen med förslag och beslut som rör hens upplevelse på affären. Delaktighet är en rätt många förbiser.2. Gissla fördomen

Det gäller inte att vara passiv, utan

att aktiv motverka fördomen mot

överviktiga personer, s.k.

"fatshaming" och andra förnedrande

attityder. Personalen ska vara medveten

om detta som team.


3. Lyssna på kunderna

Vägen mot konkursen har oviljan som grund och

företagen som inte lyssnar hör inte till på

marknaden. Underskatta aldrig kundernas

feedback, då den kan leda till innovationer,

nya produkter och tjänster samt förbättringar

till befintliga sådana! Den som lyssnar säljer

bättre!4. Empati


Alla i säljarteamet måste bemästra empatins "förglömda konsten". Grunden är helt enkelt att bemöta

andra som man själv önskar att vara bemött - men även att

vara tillmötesgående och villig att gå några steg längre och

skapa "det lilla extra" som "bara finns hos den affären".

5. Bemästra dina produkter och ge bra råd.

Fördumma inte dina kunder utan bjud på vettig information och trevliga pratstunder kryddade med bra råd. Leta gärna efter alternativ som kan anpassas efter dina kunder även om de inte finns hos din affär. En nöjd kund kommer tillbaka och köper en vattenflaska hos dig, nästa gång kan han komma och köpa cyklar åt alla i hens familj! XL Biking testar gärna produkter och ger specifik feedback som gäller överviktiga. Samarbeta!


Nu till resultatet....


Velospeed Bikecenter, Västerås.


Erfarenhet, nytänkande, bra bemötande, avsaknaden av fördomar, nyfikenhet, kunskap, empati, och mycket annat extra som jag hittade hos dem! Utmanaren Velospeed Bikecenter vågar satsa stort och erbjuder kvalitetsprodukter till fantastiska priser! Cykelprofilen Thomas driver butiken och vill locka flera besökare med spännande lösningar och erbjudanden! Stämningen var på topp under besöket och det pratades om framtidsvisioner både för affären och för Västerås som cykelstad! Jag fick en utmaning av Velospeed, nämligen att våga börja cykla MTB! De lovade att övertyga mig, vad tror ni, fixar de det? De berättar gärna om nyheterna från Bianchi, Orbea och andra märken som vi uppskattar som LaPierre. Vi diskuterade även vilka anpassningar är viktiga för överviktiga cyklister och hur de kan lösa det på olika sätt. Kanon!Gamla Stans Cykel, Stockholm.


Gamla Stans Cykel tog emot XL Biking utan några fördomar, och efter några trevliga samtalsstunder om cyklar, delar, stålramar och tävlingar, märkte de genast vilka cyklar jag gillade och erbjöd en i passande storlek för en provtur. Efter turen spelade jag "den kräsna konsumenten" och föreslog en annan storlek med anpassad sadelhöjd och lufttryck på däcken, allt fixad av dem med samma respekt, intresse, empati, kunskap om produkterna och gedigna råd! En föreläsning om kundbemötande! XL Biking Godkänd!

Cykloteket, Västerås.


Cykloteket Västerås har alltid varit XL Bikings LBS, Local Bike Shop. Joakim Jansson och personalen tog emot oss på ett proffsigt sätt och bjöd på mycket

kunskap, framför allt i form av den uppskattad "Bikefit" tjänsten med uppdaterad utrustning och utan fördomar. Några läsare har berättat om tråkiga upplevelser hos Cykloteket i Stockholm, tyvärr. Dock i Västerås har vi alltid uppskattat vår Cykloteket och kan med stor glädje rekommendera affären till andra XL bikers. Affären var bland de första att vilja samarbeta och lät oss testa deras cyklar för bloggen utan problem! Ett tips: boka gärna en bikefit, det gör skillnad!

By Bike, Umeå.


Vännerna hos By Bike i Umeå satte lite upptagna i ett viktigt möte när jag kom förbi, men det stoppade inte dem från att utse en mycket kunnig medarbetare som följde mig under hela besöket, besvarade alla mina frågor, ställde upp på intervju och visade stor entusiasm gentemot överviktiga cyklister. En mycket trevlig affär som trots avsaknaden av kläder i min storlek nämnde några andra möjliga alternativ.

ROSE Biketown, Tyskland.

Tyska jätten ROSE bikes är känd för sina bra cyklar och oändliga konfigurationsmöjligheter, dock på nätet då deras Showroom i Stockholm är numera stängt. Jag besökte både showroomet i Sverige och deras flaggskepp butiken "Biketown" i Bocholt, Tyskland. Här hemma var Mikael Kippilä ( MK Cycling shop ) kunnig, trevlig, utan fördomar, snabb, och fixade en testcykel i rätt storlek - besök gärna hans shop, i utbudet finns t.o.m mekkurser för individer och grupper!

ROSE Biketown var en upplevelse utöver det vanliga! Trevliga och glada medarbetare erbjöd oss även en liten pratstund hos marknadsföringschefen på huvudkontoret.

ROSE är en av de få i Europa med cykelkläder upp till 7XL (riktigt storlek, inte kinesisk eller italiensk 7XL) i visa fall även större. Där kan man boka ett besök med konsultation och få både prylar och cyklar precis som man önskar sig!


Stenströms Cykel, Hallstahammar.


Jag fick tips om Stenströms från en av XL Bikings medlemmar i vår Klubb på appen Strava. Vilken positiv överraskning det blev! Deras produktval håller toppklass och servicen var ännu bättre! Jag blev bemött utan fördomar, fick bra tips och råd samt en mycket trevlig pratstund om gravel bikes med ärliga rekommendationer om rammaterial , däckstorlekar och hjul som bäst skulle lämpa sig för överviktiga. Jag tycker att Stenströms Cykel lyfter upp Hallstahammar och är en pärla i regionen. Jag förstår varför många cyklister tar sig dit! Bra jobbat Stenströms!


Sportson - olika upplevelser.
Sportson Hälla, Västerås.

Tyvärr blev affären, för denna gång, underkänd i vår undersökning. Vi besökte affären vid flera tillfällen, handlade några cyklar och

tillbehör och märkte för lite förändringar för att kunna ändra vår uppfattning. Vi hoppas på bättre resultat i framtiden, framför allt för att det finns flera som uppskattar just Sportson Hälla. Om det är något XL Biking kan göra för att hjälpa till både Sportson och läsarna finns kontaktformuläret under fliken "kontakt".Sportson Erikslund, Västerås.

Mycket bra bemötande varenda tillfälle (5st)!

Personalen lyssnade, gav råd om bra alternativ,

utförde garantiärenden med snabbhet och precision, erbjöd testcyklar, visade inga fördomar och garanterade bra priser.

Sportson Barkarby.

Med syfte att kontrollera resultatet lite närmare besökte vi

Sportson Barkarby vid tre olika tillfällen, alla tre bjöd på bra kundbemötande, lyssnande, empatiska medarbetare utan fördomar och möjlighet till delaktighet. Under ett besök var medarbetaren inte så väl informerade om en viss cykelmodell, men var snabb att skaffa mer information och kom tillbaka med flera länkar, ärligt och ödmjukt - något som påminde inte det minsta om min upplevelse på Sportson Hälla, men det visar sig att vara en enskild butik, inte hela kedjan. Tack o lov!Fix My Bike, Stockholm.


Kona specialisten bjöd på underbart bemötande utan

fördomar och med ärlighet och respekt. En ROVE ST

testcykel ordnades snabbt och det blev XL Bikings

första upplevelse på en Kona - en fantastisk skön cykel

med stålram som inte väger en ton! Testa gärna! Förutom kunskap, empati, god lyssnande, och bra

service, kan de mycket om äventyrs- och gravel cyklar.Velo & Oxygen, Stockholm.


Mycket trevlig affär som har kända märken och bra tillbehör. Hög servicenivå, bra bemötande, inga fördomar, nyfikenhet och framför allt positivitet!

Vi uppskattade att medarbetarna bjöd på en "kvarterets vänliga cykelaffären" känsla som får man att känna sig välkommen som kund och att våra frågor var viktiga. Bra Velo & Oxygen! Det är viktigt att kunna anpassa sig efter kunderna utan att glömma effektiviteten eller förväxla det med snabbhet, något många affärer inte klarade!


Några avslutande ord


Vi kan med nöje konstatera att cykelkulturen i

majoriteten av cykelaffärerna vi besökt mår bra och att vi överviktiga kan känna oss trygga att besöka dem.

Vi önskar att samma positiva attityden sprider sig

till cyklisterna!


Att våga cykla på allvar när man är överviktig är en stor framgång som kräver mod, beslutsamhet och vilja! Låt oss respektera det och behandla alla cyklister på jämna villkor.

Negativism, dåligt bemötande, ett föråldrad synsätt på överviktiga människor, fördomar, fatshaming, mobbning av överviktiga ungdomar och vuxna påverkar till det värsta och blir i slutskeden mer kostsamt både för samhället och för individerna - ja, i vissa fall kostar det även människoliv.


XL Biking finns till för att inspirera och motivera överviktiga att cykla, samt för att hjälpa forma en mer tolerant, inkluderande, demokratisk, positiv och jämställd cykelkultur. Vi kommer att fortsätta att besöka affärer, samtala och samarbeta med dem, och med cykelindustrin i sin helhet (Cykel och klädtillverkarna) samt även andra aktörer, så att alla känner sig välkomna att utöva vår älskade sport!

Ebbe Silva - Överviktig Cyklist.

Vill din affär eller märke samarbeta med XL Biking för en bättre cykelkultur? Kontakta oss gärna: xlbiking@gmail.com


Vi erbjuder inspirationsseminarier och konsultationer, samt testar gärna era produkter för bloggen.0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla