PHAT TEST - Cykelkläder för stora cyklister

Uppdaterad: apr 26

Alla har inte Tour de France kroppar. Finns det stora storlekar? Håller de? Är de väldesignade och funktionsdugliga? Vi testar några varianter.

Cuores då "största" storlek fungerade förvisso inte.

Ska man som överviktig börja att cykla på allvar kommer man förr eller senare att märka att vanliga kläder, vare sig vardags eller tränings sådana, fungerar inte när turerna överstiger 20, 30, 70, 100 km. Faktum är att cykla med vanliga kläder kan leda till smärtsamma kroppsskador i känsliga områden i form av skavsår, sadelsår och liknande som genaste sätter stopp på det roliga i flera veckor eller till och med månader.

Då kommer dilemmat: cykelkläder? Behöver man verkligen ha spandex på sig och se ut som eh... en gigantisk falukorv, eller även en memil (Medelålders man i lycra)? Som överviktig cycklist själv brottas jag med frågorna varenda gång jag ska ut och cykla, men då träder klädernas egenskaper fram under färden, och man börjar uppskatta friluftslivet, naturen, känslan av välmående och friheten på två hjul!


Bra cykelkläder ska göra sitt jobb i det dolda, man ska helst glömma att man ha dem på.

PHAT TEST

Det finns en uppsjö av sidor på internet kryddade med lovorden om olika märken av cykelkläder, hur de är UV skyddade, hur du får mera watts och bättre prestation om du använder dem, men nästan ingen vågar säga något om hur de fungerar för oss XLbikers - riktig stora cyklister. Jag har personligen pratat med tillverkare och affärer och försökte att göra dem medvetna om just våra behov. Några har struntat helt i vår kategori med anledningen att vi är inte så många som cyklar, ett fullständigt felaktigt antagande! Andra, å andra sidan, har visat enormt intresse och bjöd även på co-labs! Vi har testat deras kläder och presenterar resultatet nedanför delad i pads (stoppning), 4 st. Bibs/Shorts och en tröja (jersey).

En solklar vinnare var Santini's C3 pad. Den besitter andnings och snabbtorkande egenskaper av högsta nivån. Trots sin relativt stor storlek, anpassar den sig efter kroppen och komforten blir bättre och bättre efter flera mil. Man glömmer snart att den är på och behöver inte justera den under färden (som ofta händer med oss stora cyklister).

Genio Bibs från Santini

Santinis C3 sitter i deras Genio Bibs. Den sista har allt jag hade önskat mig som XLbiking: bredare silikon grippers i benet med reflexdetaljer, medium kompression i låren och midjan som ger stöd och högkvalitativ lycra med mjuka sömmen som inte river ens hud (tro mig det finns sådana!). Den på bilden är i storlek 5XL som grabbarna på

Goodlegs.se tar hem med underbara priser med tanke på den höga kvalitén. Santini känner man igen från TREK Segafredo team kläder, Peter Sagans Slovakia Nationella teamet, och Bianchi Countervail Team. Testare: Ebbe Paz Längd: 187cm Vikt: 144kg Cykel: Specialized Sequoia. Cyklar: Året runt. Underlag: Landsväg 50% Grus 50%

Sonen fick hänga med några svängar under testperioden. Här cyklar jag med Santinis Sofio 6XL Jersey.

Santinis Mago 2.0 Bibs kommer med NAT chamois stoppning. Första intrycket var att den var för liten för bibsens storlek, den har också mindre stoppning än C3:n, men låt er inte luras den fungerar utmärkt till mindre turer under 100km och roliga grusturer då den absolut inte är iväg när man rör sig mer på sadeln.

Mago 2.0 lämpar sig kanske bäst till mindre turer - flera sommar av dessa!

Mago 2.0 är en s.k. "Y" shaped bib. Jag gillar faktumet att den har lite längre ben än jag var van med, dock har den mindre grippers som är däremot inte störande bara mindre bekvämare en Genios. Goodlegs.se var medveten om en viss skillnad och valde att skicka Mago 2.0 också i storlek 5XL. Till en början märkte jag att denna bib ska sitta tightare än Genio, vilket jag tyckte var märkligt. Sedan upptäckte jag att Santinis "honeycomb" konstruktion på sidan av benen upp till höften "anpassar" sig efter kroppen och hjälper att reglera värmen! Så skönt! Jag tog en sväng från min planerad väg in på grusvägarna då väcktes bibsen till liv! Jag fick gott om ryggstöd och kände lätt kompression på låren som hjälpte i backarna - imponerande! Spontan tanke: hur kunde jag ha cyklat grus utan dessa bibs förut?


Ett ord om Santinis Sofio Jersey innan vi går vidare med andra byxor. Denna väldesignade och otroligt bekväm tröja ska sitta tight och lämpar sig utmärkt till varma dagar. De orange detaljerna och reflexbandet på baksidan står för säkerheten. Tröjan är mycket lätt och tål en hel del. Den blir en absolut favorit på sommaren och finns i flera färger hos goodlegs.se som lyssnar på stora cyklister och tar hem stora storlekar!

Tyska Gonso har alltid haft stora storlekar och har förbättrat sin design med åren. Deras Carbon Pad sitter på ett par Keno bibs, en trevlig milslukare som gör sitt jobb om än inte lika tyst som Santinis. Efter 50-60 km känner man som överviktig att stoppningen är lite överallt, dock efter en liten justering faller allt på plats igen. Har man inte chamois cream (byxsalva) på både stoppningen och kroppen, kan den efter 100km vara obekväm kring sömmen. Ett tips är att smörja lite extra vid sömmen och där man tidigare har känt sig obekväm. En sak som stör är att trycktexterna och detaljer försvinner och det sker lite missfärgning efter ett fåtal tvättar. Den får en välförtjänt tredje plats dock, då hållbarheten är överraskande bra.

Sämst i testet var tyska ROSE:s CYW Bibs. Rose har också bra kläder i stora storlekar (3XL-7XL) dock är den här bibsen inte en av dem. Första intrycket var positiv, den sitter bra, allt är tight och tämjer inte på några gränser. En neutral känsla som inte väcker varken reaktioner eller nyfikenhet. Efter några turen gick sömmen av vid sidan om stoppningen, vilket inte var en stor sak, men sedan kom stormen. Tyggen på stoppning blev inte vän med huden och varken andades eller gav stöd. Tre turer senare märkte jag klumpar i stoppningen, skummet hade gåt sönder inuti och totalförstördes. Jag klippte den för att undersöka och hittade "bollar" och klumpar av skum som kunde ha skadat mig under en längre tur. Skräpkorgen direkt!

Är man storväxt lönar sig nästan aldrig att kompromissa med kvaliteten av cykelkläderna.
Mago 2.0 överraskade med en praktisk ficka bak.

Premium kläder är precis vad de är: premium kvalité! De må vara en aning dyrare, men vilken skillnad de gör! Man kan förvisso hitta budgetalternativ som har liknande effekt, dock visar erfarenheten att det blir mera pengar som går bort oftare och på annat som bättre byxsalva eller sadel. Man vänjer sig med det mesta. Det blir klurigt sedan om man vänjer sig med det bästa...


Vi tackar såklart goodlegs.se för att ha lyssnat på våra behov och feedback, för allt hjälp med detta PHAT TEST och för att ha tagit hem kvalitetskläder i stora storlekar! Här på XLbiking hoppas vi att se flera glada stora cyklister som trivs i sina kläder, cyklar och med sin utrustning på vägarna. Vi jobbar för en mer jämställd cykelvärld och har påbörjat flera partnerskap med cykelmärken och affären som förhoppningsvis skall gynna alla överviktiga cyklister! Ride with pride! - Ebbe Silva


6 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla