Ta steget!

För några år sedan bestämde jag mig för att ta tag i mitt liv på allvar. Jag var en 140 Kg man som kunde knappt gå upp några trappsteg eller leka med min tvååriga dotter.


RECIFE, Brasilien, 2021-09-21

Text: Héber Aragão, för XL Biking.

Inte vad jag förväntade mig

För några år sedan bestämde jag mig för att ta tag i mitt liv på allvar. Jag var en 140 Kg man som kunde knappt gå upp några trappsteg eller leka med min tvååriga dotter. Efter lite fundering bestämde jag mig att köpa ett gymkort, det vore ett bra sätt att börja röra på mig. Det lät bra förutom att vägde så mycket och var tvungen att besöka en hjärtläkare för ett speciellt tillstånd för att visa på gymmet. Väl hos läkaren fick jag istället en lista med blodtryckssänkande tabletter, kolesterol medicin och andra hjärttabletter. Får jag gymma, frågade jag naivt, "Nej, kom tillbaka när du har gått ned minst 20 kg då får vi se vad vi kan göra" sade läkaren.

Slängde trögheten ur fönstret

One would certainly agree with me that holding a grudge against that doctor would be justifiable but sometimes the wake-up call doesn’t come as sweet as one would expect.

Jag tror inte någon skulle klandra mig om jag hade blivit bitter på min läkare, dock så var inte fallet, ibland kommer ett uppvaknande inte lika mjukt och fint som man förväntar sig. Hur som helst, jag bestämde mig att ändra på saker och ting och hans utlåtande triggade mig för att stå fast vid mitt beslut och samla varenda smula energi jag hade kvar i mig för att genomföra min plan! Jag hade drabbats av en svår självförakt och började kontaminera andra runt omkring med mina negativa meningar och bittra ord, en dålig försvarsmekanism som var tvungen att sluta! Dags att bli kvitt denna energislukande vana och slänga trögheten ur fönstret!

Dags att tillämpa min egen tolkning av Newtons första lag: när man väl har bestämt sig att bekämpa trögheten blir man ostoppbar. Jag hade en gammal cykel som samlade damm i ett hörn och tänkte perfekt! En ordentlig tvätt, lite fett och olja hit och dit, pumpade däcken och vips var jag iväg på min första cykelrunda på länge! På den tiden jobbade jag och läste ett program på Högskolan som log 2,5km hemifrån, så började jag 5 km om dagen, mitt livs viktigaste cykelrundor!

En otrolig resa med öppet sinne

Så mycket har hänt sedan dess, här står jag och har precis cyklat 200km i sträck, något jag aldrig trodde jag kunde klara. Det gäller att hålla ett öppet sinne och fånga möjligheterna som en öppen väg. Idag känner jag mig tacksam för läkarens första utlåtande som gav mig viljan att skriva om min historia. Istället för att vänta på perfekta omständigheter bestämde jag mig för att förändra mina. Tusentals kilometer senare förstår jag att det må vara hårt, svårt, kämpigt, men det gäller att ha öppet sinne, byta perspektiv lite då och då, och fortsätta.

Ta steget! Gör det! Det är kul att cykla och det kan vara just vad du behöver! Heber Aragão För XL Biking.

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla