PHAT TEST - Cykelskor Triban RC 520

Uppdaterad: apr 26

Cykelpryldjungeln slutar aldrig att överraska! Förr i tiden hade man sitt favorit par av Vans på sig när man körde sina BMX tricks och när MTB blev ett faktum dög dem även till det! Nu finns gravel hojarna här för att satnna, och Triban överraskar med prisvänliga skor som lämpar sig till dem och mer!

Allt inte problemfritt

Shimanos M089 Mountain Bike skor var mitt första par cykelskor och jag anser att de är utmärkta för nybörjare även när det gäller landsvägscykling. En av anledningarna är att det är lättare att ta loss foten från pedalen med MTB skor. Sedan har dessa även extra utrymme i solan för att flytta klossen närmare mitten av skorna, som i sin tur underlättar ytterligare att trampa under långa turer. Sulan hjälper även att gå från cykeln till caféet utan att ramla eller göra det berömda "Duck Walk" som förekommer med rena landsvägskor. Dock handlar bloggen om XL-cyklister och som representant av kategorin måste jag säga att även "wide" (bred) versionen av dessa skor verkar vara gjord för Hobbits, då jag fick gå upp två storlekar för att de skulle passa. Det gick bra i början men detta gjorde att klossen satte antingen för långt fram eller långt bak, vilket mina knä blev inte så förtjusta i. Jag hittade en bra kompromiss mellan problemet och sadelhöjden (som kan "förkorta" benen en aning) och hittade balansen mellan kontaktpunkterna. Så de blev #XLbikinggodkänd så länge man har smalare fötter eller är villig att kompromissa lite. Men sedan kom gravel hojarna och dessa förbaskade fina gravelskor...


Gravelbike + Gravelskor, självklart?

Har du inte dreglat över ett par Dromarti Gravel skor är du inte mänsklig!

Cykleindustrin har varit duktig i sin marknadsföring av gravelbikes som en sorts cykel för att härska över alla andra. Den kom som en trend men nu är det bevisat att gravel bikes är här för att stanna! Vi på XLbiking älskar dem och tar gärna en tur i skogens ljuva lugnet och frihet än på tättrafikerade bilvägar - usch! Men, härskar även gravel skor över alla andra skor?


PHAT TEST

Så jag köpte ett par TRIBAN RC 520 för att leta reda på det och recensera för oss XL-biking läsare, det ökända "Phat Test". Tanken är enkel: funkar de för mig som Xtra Large cyklist lär de funka ännu bättre till vanliga människor. Skämt åsido, först fick jag lämna tillbaka paret som kom, för att jag hade, förstås, beställt två storlekar större än mina vardagsskor. Undrar om det nya paret skulle passa mina mega-wide fötter...Personalen på kundtjänsten hos Decathlon.se var trevlig, kunnig och villig att utföra alla mätningar jag bad de om, och rätt som det var visade sig att skorna var s.k. "true to size" vilket gjorde mig ännu mer nyfiken på dem och ivrig att testa! Jag var lite skeptisk på grund av priset, äkta läder - såpass billigt? Då kom skorna! Wow, de är true to size och passar mina fötter även i bredden! Skosnören gör att jag kan anpassa passformen en aning och hitta balansen mellan komfort och funktion. Men, nu ska vi cykla!

Den sköna känslan när efter 60km man glömmer bort att skorna är nya.

Vädret bjöd på en rejäl utmaning på vägen från Västerås till Strömsholms Slott. Motvind, damm rakt i ansiktet och förbannade bilister gjorde att jag längtade till de mindre vägarna längs slottet fort som bara den!


Det känns alltid lika mäktigt att cykla hit! Så mycket fint att uppleva på cykeln i Sverige. Vilket fantastiskt land!
Skönt att kicka tillbaka lite och njuta av kaffet innan jag cyklade hemåt. Hm, börjar att fatta poängen med en Randonneur väska...

Efter Strömholms blev det andra mindre turer och jag är faktist imponerad av hur bekväma dessa skor är! Jag fick hotspots och lite ont om fötterna med Shimano skorna och hade lärt mig att leva med det. Men TRIBAN skorna var mjuka där det behövdes och styva (som i sulan) dit det behövdes mest. Jag testade att gå och trots att mönstret inte är så grovt på sulan gick det bra även på blöt gräs och grus. Kraft när jag behövde det, komfort hela tiden - mycket skor för pengarna (än så länge). De får stanna och "Phat Testas" vidare under cykelsäsongen. Plötsligt glömde jag var i huset jag lämnade mina andra cykelskor och brydde mig inte om det! Tecken på att jag gillar TRIBANs! Så, testa, pila, prata med din LBS, kompisarna, läs olika reviews i olika bloggar, sök på YouTube, våga ta hem och skicka tillbaka. Gör det du behöver att göra men välj cykelskor du är nöjd med både utseendemässigt och funktionsmässigt. Komforten är visst viktigt och dåliga skor kan stjäla motivationen när man cyklar! Funktionen ska hålla fötterna torra, samtidigt som skorna ska kunna andas lite, vara väl ventilerade och kunna anpassas efter dina turer. Just TRIBAN är inte så väl ventilerade, men jag får lita på att läder som andas naturligt får göra sitt under varma dagar. Såklart saknar TRIBAN lite av finesserna befintliga i dyrare skor som BOA spänning, formbara innersulor, tejpade sömmar, Michelin gummi i sulorna och kolfiber, men det går i princip inte att hitta lika bra läderskor i samma prisklass som RC 520 - bra jobbat Decathlon!

Hur kan man inte älska ett par klassiska 80-tals dojor?
"Fina oförglömliga Vans BMX skor har fått en rejäl utmaning"

Ride with pride! Hoppas vi ses längs vägarna, grusvägar eller något mysigt kafé någonstans! XLbiking - Heavy and rolling.

_________________________________ Länkar: TRIBAN RC 520 gravel, Shimano M089, Dromarti Gravel, Sigr.cc

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla