VCK - Bäst och mest välkommande i Sverige

Uppdaterad: 9 dec 2020

Cykelklubb, ett mycket känsligt ämne för XL biking, undersöks närmare då Västerås Cykelklubb bjöd mig som föreläsare och inspiratör för klubbens planeringsdagar med ledningen.


VÄSTERÅS 2020-10-26

Passione! Det som förenar oss är visst starkare än det som skiljer oss åt!

Broar, inte murar

XL Biking är ett cykelcommunity för alla cyklister. Vår fokus siktar framför allt på de som är överviktiga, HBTQ personer, människor med funktionsvariationer, och andra som på något sätt känner sig utanför cykelsverige och cykelkulturen. Vårt namn avslöjar allt: vi är XL "extra large" alla får plats och var och en får verka för det man tycker är viktigt så att fler cyklar och upplever cykelglädjen utan varken fördomar eller stigmatisering. Vi vill bygga broar inte murar, det må låta som en klyscha men samtidigt väsentligt om alla ska verkligen få plats - och, det är klart de ska! Så, dags att utmana mina egna uppfattningar om cykelklubbar, lägga åt sidan mina traumatiska upplevelser med klungcyklister och omfamna mitt eget budskap helt och hållet!


Fruktade "Velominati" eller?

Långt ifrån en mindre sekt bestående av allvetande cyklister som dikterar regler, kollar strumplängden, om det är rätt mängd "luft" under cykelkepsen när man tar av hjälmen för att gå in på fiket, förbjuder tempopinnar på landsvägscyklar och fnissar när man dyker upp på landsvägsrunda med MTB skorna på, VCK Västerås Cykelklubb är inte "Velominati", utan ett gäng passionerade cyklister som gör ett mycket omfattande och viktigt arbetet som berör kommunen och dess invånare på ett positivt sätt.


Öppen och uppmuntrande attityd

XL Bikings budskap om allas rätt att cykla på egna villkor, behovet av tolerans, respekt, bättre cyklar, anpassade utrustning och kläder för alla storlekar, och andra väsentliga förändringar i cykelsverige sågs som en självklarhet av medlemmarna i VCK:s ledningsgrupp som omfamnade våra värderingar med en uppmuntrande attityd. Jag fick i min tur uppleva hur mycket gemensamt vi hade och glädjen blev ett faktum! XL Biking är ingen cykelklubb, vi strävar för att alla cyklister i vår community som önskar att vara med en valfri cykelklubb ska kunna inkluderas i den. Vi vill för tillfället inte skapa en nischad cykelklubb för överviktiga eller andra, utan vill utvidga bilden av cyklisterna genom att jobba för inkluderingen och integreringen av dessa i samhället och dess föreningsliv.

Berättelserna från medlemmarna i Team XL Biking berörde många.
Att inkludera är första steget, det gäller att öppna dörren så att individen kommer in och får delta och anpassa sig efter klubben. Att integrera är att ta hänsyn till individernas olika förutsättningar utan fördomar, och göra de anpassningar och förhandlingsbara kompromisser i klubben som krävs för att alla ska vara aktiva och delaktiga på egna villkor.

Västerås Cykelklubb har visat fina förutsättningar för just detta, och vi är imponerade av hur mycket de anstränger sig för att komma in i mål! Vi på XL Biking vet hur viktigt det är att en community, klubb, förening eller grupp ser till att främja individens biopsykosocialt välmående enligt WHO och regeringens föreskrifter, med andra ord: att verka så att man mår bra i kroppen, sinnet och i sina relationer med andra och miljön.

Bäst och mest välkommande i Sverige

VCK har en stor vision, det gillar vi på XL! Vi tycker att visionen ska alltid vara större än visionären, då lämnar man bakom sig saker som består - inte endast trender eller "flugor" som försvinner med tiden! Klubben vill vara bäst och mest välkommande i Sverige, och vi kunde inte förvänta oss inget mindre av en klubb som bland annat:


* Har funnits i 100 år (2016)

* Har närmare 1000 medlemmar

* Organiserar flera lopp

* Satsar otroligt mycket på barn- och ungdomsverksamheten

* Har snygga klubbkläder (?) Vi tycker det!

Samverkan, en XL Cyklist talar för en Cykelklubb - VCK skriver historia.

Då var det mitt uppdrag att inspirera och motivera denna fina cykelklunga bestående av fantastiska människor som besitter oanade resurser i sig själva och kan göra en bra cykelklubb bättre!


Jag är övertygad att om cykelklubbarna öppnar sig för cyklister i alla storlekar, ökar samarbetet med diverse cykelcommunities som finns på sociala medier, skapar variation med flera grupper i flera hastigheter och satsar på motionären som VCK gör, kommer vi att höra fler som istället för att undvika dem ropar unisont av glädje: VI VILL OCKSÅ VARA MED!

XL Biking kommer gärna och föreläser för din Cykelklubb, affär, företag, grupp, förening, skola och kommun. Det är jag, Ebbe Silva, som är föreläsaren och har bakom mig åratal av erfarenhet med inspiration, motivation, gruppdynamik och mentorskap. Jag är utbildad handledare och ingår också i nätverket Family-Lab.se.


Ta kontakt med oss via xlbiking@gmail.com0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla