XL Biking MTB - Dagbok av en nybörjare 4 - Det gick åt skogen

Uppdaterad: maj 8

Allt såg fint ut på den nyligen ritat karta, det skulle vara en relativt snabb tur till en mysig sjö. Lite visste man...


VÄSTERÅS/ SURAHAMMAR 2020-11-09

Vädret var hyfsat, det regnade ytterst lite och temperaturen var lagom varmt för årstiden. Jag hade sparat turen på cykeldatorn och var ganska stolt att äntligen börja att använda den för ändamålet. Tanken var att ta mig till Toftsjön, ett ställe jag och en cykelkompis hade funderat på att besöka några månader tidigare.

Vägen dit bjöd på fina vyer, strålande bra grusvägar och snälla backar. Lite variation fanns det med, allt en nybörjare kunde önska sig! Det gick även att pumpa sig fram till olika platser medans kaffekannan spelade sin metallisk musik i väskan bakom tillsammans med min lunch och en ånginsats från IKEA som jag använder som vedkök. När klingandet förvandlades till trummor liknande de på en punk låt, märktes det snabbt att man hade svängt fel någonstans! Men, var?

Jag tittade på Garmin-kartan och såg att jag svängde in för tidigt för att komma till själva sjön. Var för ivrig och ignorerade GPSen... Men, äsch då, "orkar inte cykla tillbaka", tänkte jag naivt, och plötsligt blev vägen ocykelbar... Jag är numera van med faktum att man går en del när man är MTB nybörjare, alltså push-a-bike i vissa partier man inte orkar cykla upp och walk-a-bike när man inte pallar att cykla nedför vassa rock gardens och svåra tekniska partier. Visst, ingen fara, det hör till, ju - tills man börjar bli duktigare och självförtroendet växer. Dock, såg jag från markeringarna i skogen och från kartan att jag befann mig mitt i Bergslagsleden, och att gå med cykeln blev regeln. Det skulle dröja en smula innan jag såg sjön. Nu var jag ironisk (eller snäll).

Trött, lite besviken, hungrig som tusan hittade jag till slut sjön! Vad härligt det var att tända en eld, äta min lunch och dricka kaffet! Laxen smakade gudomligt efter den ofrivilliga vandringen, och kaffet... jag drack hela det! Innan jag påbörjade vandringen på nytt för att bege mig hemåt, bestämde jag för att utforska lite, filma och fota.


En fel sväng hade tagit mig till rätt plats och på ett tvivelaktigt sätt när avsikten var att cykla, men det skulle inte förstöra en bra dag - inte min dag!


Jag tog över rodret och tillät mig uppleva nyanserna! Tja, jag riskerade även ett skratt när fötterna blev helt genomblöta efter att jag var tvungen att hoppa från cykeln när jag krockade med en sten mitt i en vattenpöl som jag envisades att cykla igenom. Livet leker!

Inte helt lätt att cykla här nog inte. Men någon hade byggt en koja, kanske en downhill cyklist?

Många timmar senare än jag hade planerat anlände jag hemma kall, blöt, smutsig, (Åh ja, luktade som en rökt björn) , men med världens fånigaste leende på läpparna! Vad gör ni när det går åt skogen?


Ebbe Silva

XL Biking.

1 kommentar

Senaste inlägg

Visa alla